Wednesday, November 19, 2008

Oda taranului roman



Ars de soare si necajit ca vai de el, cu mainile noduroase si batatorite de atat munca, cu fata incretita de griji si nevoi, nebarbierit de spatamani sau cu hainele pline de praf si noroi, saracul taran roman participa si el la campania electorala. Se simte si el cetatean, macar si pentru astea cateva saptamani in care disperatii candidati nu mai stiu cum si in ce fel sa-i impresioneze. Unul mai ingenios decat altul: vin cu caldari, lighene zahar, paine si faina, vin cu promisiuni marete, pun ferestre termopan si usi, repara drumuri, maresc pensii, salarii, ce mai intreaga Romanie se pune pe picioare.
Nene Vasile da’ matale cu cine votezi? Da matale matusa Marioara?
Toata lumea se intreaba in toate directiile cine vor fi viitorii senatori si deputati ai Romaniei.
Merg si eu sa il intreb pe taranul roman cu cine voteaza. Ma cuprinde jalea si tristetea si lacrimile imi stau gata gata sa imi invadeze chipul de fiecare data cand deschid o portita si o batranica, un batranel, un copil cu ochi inocenti si curiosi se iveste de dupa ea. Taranul roman o duce foarte greu, e necajit, munceste din noapte pana-n noapte, viseaza putin, are bucurii scurte, se plange de durere si de saracie, asteapta, asteapta, asteapta cica vremurile alea mai bune dar ele nici ca vor sa apara…
Mi-e greu sa incep dar nu prea am de ales, trebuie sa-mi castig cumva existenta, nu pot trai doar din carti si cu vise…
“Buna ziua, imi cer scuze ca va deranjez, nu sunt cu lumina nici cu RDS-ul, nu va aduc pensia, si nici de la primarie nu sunt cu ajutorul social, nu fac parte din nci un partid politic si totusi curiozitatea mea e : “Dumneavoatra cu cine votati?” doar faptul ca ma prefac a fi mai inocenta decat sunt si par un copil la prima vedere, sau isi da seama ca vin si eu de la tara, il impiedica pe nenea Ion sa-mi dea cu ceva in cap de manie si revolta si necaz, si furie, si cate si mai cate alte suparari si frustrari seculare.
In fiecare seara cand ma pun sa dorm imi revine in minte imaginea trista a taranului roman: cu ciorapi de lana, cizme de cauciuc, fata arsa de soare, cu privire stearsa si zambet amar, cu telefon mobil fara pic de credit pe el, fara vise, fara bucurii!!!
Taranul roman o duce foarte greu iar noi suntem in campanie electorala…

1 comment:

Moraru Catalin said...

si eu vin de a tzara ..si dumnezeu stie k a fost cea mai frumoasa perioada a vietii mele de pana acum, nu regret k am stat,si nici nu mi.e rusine sa zic..app articolul imi aduce aminte de bunicamea :)..frumos